
Am ales acest titlu pentru ca, dintre toate orasele in care am fost pana acum, acesta mi-a placut si m-a impresionat cel mai mult. Lipsa masinilor, aglomeratiei, ambuteiajelor, deplasarea cu bicicleta, depozitarea gunoaielor, frumusetea cladirilor sunt cateva aspecte care m-au facut sa ma simt intr-un loc special.
Amsterdam provine din alaturarea cuvintelor dam (în olandeza insemnand baraj) și cuvantul Amstel (rau ce strabate orasul).
Orasul are doar 741.000 locuitori de 173 nationalitati, dintre care autohtoni 45%.
In oras nu s-au construit cartiere/suburbii si cladiri noi, totul este conservat si se respecta cu strictete arhitectura specifica. In consecinta, orasul nu este aglomerat, masinile sunt foarte rare.
Prioritatea principala o au biciclistii care circula cu viteza foarte mare, au benzile lor de circulatie si cred ca este mijlocul de transport cel mai rapid. Este incredibil sa umbli pe strazi si sa nu te feresti de masini.
Dar la biciclisti trebuie sa fii foarte atent caci ei te pot lovi sau macar te avertizeaza zgomotos daca le calci teritoriul marcat.
Igienic si estetic, gunoiul sortat de la populatie se depoziteaza in subteran in niste containere care se golesc cu o masina cu macara. La suprafata au doar o cutie mica ca de cutie postala din inox.
Am plecat din Iasi o gasca de sapte persoane cu avionul pana la Eindhoven, legatura directa (50 euro dus intors), apoi cu autobuzul pana la gara centrala din Eindhoven(4,25euro), tren intercity pana in Amsterdam, durata o ora pentru 21,5euro. Cost aproximativ 100 euro/persoana dus intors.
In oras transportul public se poate face cu metroul, tranvaiul sau autobuzul. Costul unei calatorii este de 3,25 euro, platibil numai cu cardul in mijlocul de transport sau la automate de bilete. Abonamentul liber pentru o zi era de 8 euro/persoana.
Eu am cumparat din vreme cardul IamAmsterdam, pentru 96 ore si m-a costat 105 euro. Platibil pe internet cu ridicare de la gara centrala sau aeroportul Schipol a fost o alegere inspirata deoarece include intrarea la majoritatea muzeelor, transporul public si unele reduceri la magazine, restaurante precum si o croaziera pe canale.
El se acopera doar cu intrarea la un muzeu pe zi si abonamentul pe mijloacele de transport, dar fiecare poate face si 3 obiective intr-o zi, adica este foarte eficient. Acum am vazut ca este si pentru 120 ore, mai potrivit pentru orice turist.
Am facut o rezervare de cazare aici, unde veti gasi si review-ul meu. Planul excursiei pentru 6 zile il puteti descarca de aici, sau il puteti face singuri, introducand datele voastre de aici. Veti gasi aici obiectivele importante si timpii de vizitare pentru fiecare precum si , foarte important, programul de functionare si pretul de intrare pentru fiecare obiectiv.
Si o fotografie realizata in prima zi, la prima ora, pe un canal cu o moara de vant in departare:

Nescris in plan, dar puternic in mintea mea a fost sa incerc si eu o acadea cu canepa, stiti voi, din alea. Sunt peste tot, la un euro bucata, dar spre dezamagirea mea nu au decat aroma de canepa si nimic mai mult. Sunt un fake special pentru turisti, un amuzament ieftin. Cine doreste senzatii tari sunt alte locuri si alte produse pe care poate sa le incerce.
Ca tot barbatul curios, in prima seara libera, am dat buzna si prin cartierul rosu. Nu va ganditi la prostii, doar spiritul de sacrificiu m-a impins, sa fac o fotografie de ansamblu a zonei, pentru voi, dragi prieteni. Aici trebuie sa adaug numaidecat HA!, m-ati crezut?
Probabil intuieste fiecare ce poti vedea acolo, dar cine vrea sa citeasca mai multa literatura despre asta o poate gasi aici.

Piata centrala a orasului, Dam, este foarte aglomerata si plina de personaje pitoresti. Am facut si eu un scurt montaj cu ce am vazut acolo, mai jos:
Si preferatele mele, fotografii de noapte, cu timp mare de expunere, pentru care am umblat hai hui cateva nopti. Acuma, puteti spune voi daca am pierdut vremea degeaba.




Un alt obiectiv important de vizitat este Zaane Sachcs, un pic inafara orasului, se ajunge cu trenul sau autobuzul. Aici puteti vedea morile de vant la treaba, facand faina, taind busteni sau unt de arahide, sau cum se fabrica sabotii. Descoperiti un muzeu de ceasuri, magazin de diamante si suveniruri, degusta branza pe saturate si toate nebuniile de pe lume. De obicei bate puternic vantul, este bine sa fiti bine imbracati.
O imagine a morilor mai jos si un filmulet de un minut cu ceea ce am vazut mai important acolo:

Si acum, atractia care mi s-a parut cea mai tare si de neratat pentru oricine, este Heineken Experience. In cateva cuvinte, fabrica de bere din oras a fost transformata in loc de distractie pentru turisti. La intrare primiti o bratara cu 2 nasturei care inseamna fiecare cate un pahar de 330cl de bere proaspata, delicioasa.
Cu toate ca nu prea obisnuiesc, mi-am facut si un selfie mai jos, dupa ce am baut cele trei beri incluse in tariful de vizitare. Cred ca mi-a crescut si pleata de la berea rece. In grupul nostru era un artist care mi-a facut si portretul cu creta pe o tabla din bar, in aplauzele spectatorilor. Sper ca recunoasteti profilul meu de fotograf de mai jos (dupa halba uriasa). Este chiar in ziua mea de nastere.
Croaziera pe canale este o alta atractie importanta, inclusa in cardul IamAsterdam si pe care o puteti vizualiza mai jos comprimata in cateva minute:
Iubitorilor de animale si pasari le recomand cu multa caldura Gradina Zoologica, bine dotata, curata si cu exemplare diverse si rare ducand o viata fericita.
Mai jos un exemplu:

Cel mai interesant pentru mine a fost sectia de fluturi, cu foarte multe exemplare rare si frumoase, cu lumina suficienta pentru a le putea fotografia. Un mic exemplar mai jos:

Sau o pereche de macaleandri:

Piata de flori, este o artera ocupata cu magazine de flori si seminte, la preturi rezonabile, un exemplu mai jos:


Alte cateva fotografii nocturne de pe canale:





Amsterdam este plin de muzee: a fotografiei, branzei, artei, stiintei, diamantelor, etc, dar trei dintre ele se disting si le recomand cu caldura: Rijksmuseum cu un etaj intreg dedicat lui Rembrandt si altul Lui Van Gogh, apoi Van Gogh Museum, si Rembrandt House Museum. La van Gogh va trebui sa faceti rezervare de vizitare chiar daca aveti card IamAmsterdam, puteti face de aici.

O crunta deceptie am avut la muzeul fotografiei. Dar poate sunt eu ciudat.
Am rezervat o zi pentru o iesire inafara orasului si am ales Rotterdamul, unde am ajuns cu trenul intercity care face o ora si costa cca 30 euro dus intors. Despre ce am am gasit acolo, voi face o alta postare.
Dragilor, sper sa va fie de folos informatiile mele, sa va placa pozele mele si sa va incita la explorarea lumii mari, care va asteapta.
Cu bine si pe curand dragi prieteni!

Aaa, sa nu uit, un filmulet cu biciclisti facut intr-o dimineata in Vondelpark.
Daca doriti sa cititi impresiile mele din alte orase le gasiti pentru Londra, Paris, Barcelona, Budapesta, Istanbul, Odessa, Tel Aviv.
3 gânduri despre „AMSTERDAM, ORASUL DE CARE CU SIGURANTA TE VEI INDRAGOSTI….”