SALINA TURDA, FRUMUSETEA DIN ADANCUL PAMANTULUI

Am mers la Salina Turda dupa o oarece documentare pe net si ma asteptam la ceva deosebit dar, sincer, ceea ce am gasit mi-a depasit cu mult asteptarile. Fac un mic tur impreuna cu voi si atasez si cateva fotografii.

Totul a inceput in anul 2009 cand in urma unor ample lucrari, Salina Turda, a fost amenajata in scop turistic și curativ. Inaugurarea a avut loc în ianuarie 2010, dupa 2 ani de lucrari și 6 milioane de euro investitii. Salina Turda detine in prezent sali de tratament, un amfiteatru, sali de sport, dar si o „roata panoramica”, de unde se pot admira stalactitele din sare. A rezultat o minune de salina si un centru de atractie pentru turisti si bolnavi (prin centrul de tratament).

Cateva imagini cu intrarea in salina in amenajarea recenta:

NEK_2482

NEK_2383

NEK_2481

Sarea in stare bruta:

NEK_2477

NEK_2460

Un mecanism arhaic de extragere a sarii cu ajutorul cailor din subteran:

NEK_2470

Mina Rudolf, adanca de 42 metri, lata de 50 şi lunga de 80 metri, este ultimul loc in care sarea a fost exploatata la Turda. Se coboara 13 „etaje”, la fiecare pod de odihna fiind marcat în perete anul in care a fost exploatat nivelul respectiv.

Pe tavan s-au format de-a lungul anilor stalactite de sare. Viteza de crestere a stalactitelor este de cca 2 cm/an, iar lungimea maxima pana la care se dezvolta este de cca 3 m.

Liftul panoramic ofera turistilor o imagine de ansamblu asupra intregii mine. Imagine de la partea superioara a cavitatii, prevazuta cu balcoane si doua scari situate la capetele incaperii:

NEK_2465

NEK_2464

Imagini realizate la coborarea pe scari, se vad nivelurile din capatul imaginii in zigzag, la fel si in partea pe care o cobor eu:

NEK_2452

NEK_2437

NEK_2435

Imaginea de jos cu tavanul salinei:

NEK_2424

Stalactite de sare:

NEK_2423

NEK_2420

Imagini cu tavanul salinei si lampile care curg din tavan:

NEK_2404

NEK_2402

Imagini relizate in timp ce urcam din salina spre suprafata:

NEK_2398

NEK_2396

NEK_2395

Aici drept sus cu tavanul:

NEK_2394

Mina Terezia, este de forma conica (mina clopot). Exploatarea sarii in acest tip de camere a lasat in urma goluri subterane de dimensiuni impresionante: 90 m inaltime si 87 m diametru. Adancimea de la gura puturilor pana la baza minei este de 112 m.

O “cascada de sare”, un lac subteran, stalactite şi eflorescenţe de sare completeaza echilibrul inert al uriasului clopot. Lacul subteran are intre 0,5 şi 8 m adancime, fiind extins pe aproximativ 80% din suprafata vetrei camerei de exploatare. In centrul lacului exista o insula formata din sarea reziduala depozitata aici dupa anul 1880, an in care exploatarea sarii în aceasta camera a fost sistata.

Imagini de pe lacul salin unde se pot face plimbari cu barca:

NEK_2412

NEK_2432-Edit

Aici se gasesc forme abstracte iluminate foarte interesant, am vazut o imagine premiata de National Geografic cu aceste forme.

Pe scurt, daca treceti prin zona, chiar la 300km distanta, merita efortul sa va abateti sa admirati aceasta minune a naturii imbinata cu spiritul artistic al omului.

Pe curand, oameni buni!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.