
Cu ocazia sarbatorilor de Paste, am fost intr-o excursie de 5 zile in Istanbul, Turcia.
Cazarea a fost la Ilkbal Deluxe Hotel, un hotel de 4 stele situat in centrul vechi al orasului pe partea Europeana. Pretul unei camere pentru o noapte cu mic dejun inclus a fost de 120 euro.
Prima zi a fost program de voie si am explorat un pic orasul de pe langa noi:
Impresiile mele:
- orasul este foarte aglomerat, are cca 18 milioane locuitori fiind astfel una dintre cele mai mari metropole ale lumii. Mai multe detalii despre Istanbul puteti gasi aici.
- nu prea se respecta reguli la semafoare, treceri de pietoni. Fiecare se descurca cum poate. Oricum, sunt foarte buni soferi, nu am vazut nici o masina lovita si merg la centimetri una de alta.
Nu se poate parca pe trotuar deoarece peste tot sunt montate niste despartitoare din beton, de culoare galbena, inalte peste care nu se poate trece cu masina.
Vezi mai jos:
- este un oras preponderent comercial, fiecare doreste sa-ti vanda ceva. Magazine cochete dar si ambulante cu angajati care te trag de maneca sa intri in magazin/restaurant, care iti vorbesc in orice limba si sunt foarte politicosi. Sunt si magazine de en-gros, unde la intrare te intreaba: Toptan? Asa am vazut si eu de unde provine cuvantul marfa cu toptanul. Marfa este foarte diversa, in special textile, piele si aur, de calitate dar si mult gunoi (cu scuzele de rigoare, dar este impresie personala)
- eficienta este orientala, unde ar trebui sa fie cel mult un angajat, sunt trei: unul iti ia banii, altul iti pune produsele in sacosa, sau iti impinge tava cu mancare sau iti duce bagajul si al treilea, la o cafea sau ceai, ii supravegheaza pe cei doi. Afara mai sunt doi care te invita inauntru. Ceaiul sau cafeaua sunt din partea casei.
- nu sunt etcichete cu pret in cele mai multe cazuri. Trebuie sa intrebi si sa negociezi.
- transportul public este destul de bine organizat, o calatorie cu tramvaiul/autobuzul costa 3 lire, au si metrou modern. Este aglomerat, mai ales in orele de varf, chiar daca tramvaiul de exemplu, circula din minut in minut si este format din 4 vagoane mari.
A doua zi primul obiectiv vizitatat a fost Moscheia Albastra, simbolul acestei tari, dar care din nefericire pentru noi era inchisa pentru vizitatori pentru lucrari de renovare.
Ctitorul moscheii este sultanul Ahmet, care inca de la inceputul constructiei a poruncit montarea unui lant la intrarea in moschee care obliga pe sultan, ca la intrarea pe poarta moscheii sa se aplece pe grumazul calului ca o plecaciune in fata lui Allah.
Vedeti mai jos nivelul plecaciunii obligatorii pentru sultan:
Ne-am multumit cu vizitarea curtii si imprejurimilor.
Sau de noapte:
Sfânta Sofia, din grecescul Aghia Sofia (Άγια Σοφία), sau Biserica Sfintei Înţelepciuni, a fost urmatorul obiectiv vizitat.
Nu are rost sa enumar date tehnice si istorice, le gasiti accesand linkul de mai sus. Interesant este ca fermecat de frumusetea acestei biserici ortodoxe, tarul rusiei Vladimir cel Mare a decis convertirea sa si a Rusiei la dreapta credinta. A fost aici intrucat el s-a casatorit cu Ana de Bizanț, fiica Imparatului Romanos al II-lea.
Si cateva interioare:
In religia musulmana este interzisa reproducerea oamenilor, animaleleor si plantelor: acestea sunt creatia lui Allah si nu pot fi copiate. Asadar ei au acoperit mozaicurile originale cu sfinti, tencuindu-le cu ipsos si le-au decorat cu forme geometrice. Se mai pastreaza cateva mozaicuri de pe care a cazut ipsosul.
Palatul Topkapi, despre care puteti afla toate detaliile accesand linkul. Interesant pentru noi este ca aici in camera armelor, trofee de razboi si cadouri se afla si sabia lui Stefan cel Mare. Sabia a fost primită de Ștefan cel Mare după bătălia de la Vaslui din partea papei Sixt al VI-lea, în semn de recunoaștere a rolului decisiv al Moldovei în apărarea creștinătății.
Sabia a fost realizată din oțel de Toledo, cel mai bun material existent în Evul Mediu pentru fabricarea armamentului. In acest palat precum si in Palatul Dolmabahce nu este permis fotografiatul. Asa ca am fotografiat-o pe ascuns pentru voi, fiind cea mai pretioasa captura pentru mine!
Palatul Dolmabahce a fost realizat cu costul a 32 tone de aur de catre sultanul Abdulmecid, suma imensa atunci si acum. Costul suportat de constructie a produs o instabilitate financiara in Imperiul Otoman, din care cu greu si-a revenit.
La intrarea in palatul Dolmabahce este un turn cu patru ceasuri Paul Garnier:
Poarta de intrare in palat:
Si palatul:
Palatul are iesire la mare printr-o poarta superba:
Masa cu specific la un restaurant din zona, cu muzica orientala traditionala:
Un copil al strazii, caruia i-am dat un bacsis in schimbul unei fotografii:
Daca doriti sa vedeti si alte portrete de strada, interesante, le puteti gasi aici.
Seara, fiind in sambata Pastelui, am participat la slujba de inviere la Biserica „Sfanta Mucenita Parascheva” din Istanbul, ctitorita de Constantin Brancoveanu la 1692. Slujba a fost in limba romana, deosebit de frumoasa.
O imagine cu interiorul bisericii, in asteptarea slujbei:
Vreau sa evidentiez aportul insemnat la modernizarea bisericii a unui roman adevarat care munceste in Istanbul: Mircea Lucescu. Recunosc ca a crescut in ochii mei.
Si acum sa luam lumina, Hristos a inviat!
La plecare, ne-a intampinat preotul Silviu State care ne-a daruit fiecaruia un pachet frumos ambalat cu nafura si 2 oua rosii.
A treia zi am fost intr-o excursie – 35 euro/persoana, cu un vas de croaziera in insula Printului. Acolo am servit un pranz cu peste si o calatorie cu trasura.
Pe traseu am fost insotiti de pescarusi, care nu ne scapau din ochi:
Seara cu specific oriental – mancare, vin sau bere si moment artistic, dansuri orientale si nu numai. In fapt, partea culturala a facut toti banii, fiind un moment artistic deosebit.
Cateva poze cu dansatoarele mai jos:
Croaziera pe Bosfor din Cornul de Aur si pana la Podul Martirii din 15 iunie, ce traverseaza marea Marmara si leaga cele doua continente: Europa si Asia.
Dupa croaziera am vizitat Bazarul egiptean, care este mai select decat bazarul clasic.
Cateva fotografii cu coloritul bazarului:
Cateva fotografii din Marele Bazar:
Si pietonalul Istiklal vizitat de circa 3 milioane de persoane pe zi:
Cateva fotografii de pe acoperisul hotelului:
Cateva fotografii de noapte cu 15 July Martyrs Bridge(Bosfor), in prim plan Moscheea Ortaköy construita pe locul fostului palat in care a locuit Dimitrie Cantemir pe cand era ostatec la turci. Dimitrie Cantemir, Kantemiroglu in turca, este un personaj foarte respectat de turci pentru eruditia lui, pentru scrierile si probabil ceea ce putini stiu, pentru faptul ca a cules si compus pe note muzica orientala.
Un fragment muzical il puteti asculta aici:
Podul dintre cele doua continente pe timp de noapte:
Si un apus de pe un pod peste autostrada:
Am mai vizitat si Basilica Cistern depozitul de apa al cetatii Constantinopol:
Moneda turceasca este TRY, lira, care la momentul acesta era aproximativ un ron, poate ceva mai putin. Ultima zi a fost dedicata cumparaturilor si intoarcerii in tara cu avionul.
Daca doriti detalii si pot raspunde, va stau cu placere la dispozitie. Am gasit foarte multa lume care circula in mod frecvent spre Istanbul, de placere sau cu afaceri.
Si concluzia finala este ca, merita cel putin o data in viata, sa vizitezi acest oras cosmopolit-Istanbulul.
5 gânduri despre „ISTANBUL, ORIENTUL DE LĂNGA NOI”