ALANYA, GARANTIA UNEI VACANTE REUSITE

Nu este prima oara cand merg in Turcia, dar am facut-o si acum, ca si prima data, cu mult entuziasm de a vedea ceva nou si interesant. Am cumparat un sejur de la o companie de turism, care are un intreg sistem in Turcia, Christian Tour. Include transportul cu avionul companiei din Iasi, transport aeroport- hotel, ghizi locali, translatori etc, prezenti sau disponibili pe durata sejurului.

Golf si port Alanya

Alanya, oras situat la 140 Km est de Antalya, imbina prezentul modern cu trecutul istoric, situat de-a lungul a doua golfuri largi, cu un port frumos, este probabil una dintre cele mai populare statiuni ale Turciei.

Golf si plaja Alanya

Am facut rezervare la hotel Alaiye Kleopatra Hotel & Apart, cu demipensiune, pentru a avea libertatea de a alege prinzul din specialitatile locale.

In aeroportul din Iasi ne-a asteptat un reprezentant al firmei sa ne ofere suport si informatii, ne-am imbarcat si in circa 2 ore am ajuns in Antalya pe aeroport. Am fost preluati de un ghid roman si ne-am deplasat cu autocarul spre Alanya. Fiind ultima statiune de pe traseu, am facut cca 3 ore pe drum. Drumul a fost destul de placut, cu o pauza pentru urgente, ghidul straduindu-se pe traseu sa ne dea toate informatiile utile sejurului. Cateva sfaturi esentiale primite:

-bacsisul este o institutie in Turcia; toata lumea il astepta si face eforturi sustinute pentru el; rezulta servicii de buna calitate indiferent daca il platesti sau nu;

-negocierea este obligatorie indiferent de unde cumperi; pretul real este de obicei la jumatate din cel cerut initial. Desigur, pentru straini sunt preturi mai mari;

-nivelul de trai al turcilor este actualmente mai mic decat in Romania, in general preturile la produsele indigene sunt mai mici( cu exceptia alcoolului); un euro se schimba cu 10 lire turcesti.

-au foarte dezvoltat sistemul de cai rutiere, sosele si autostrazi, in defavoarea celor feroviare;

-pe trecerea de pietoni poti traversa doar daca nu sunt masini prin apropriere; adica nu prea ai prioritate ca pieton.

-preturi excelente la textile si pielarie, unele sunt de calitate buna; desigur si multe gunoaie.

-toti turcii stiu de Romania; o asociaza cu Hagi, Gica Petrescu si Mircea Lucescu.

In general turcii vorbesc engleza si rusa, dar va intelegeti oricum cu ei, sunt foarte obisnuiti cu turistii.

Ghidul ne-a propus cateva excursii, pe care n-am vrut sa le ratez. Sunt oferte si in statiune, mai bune ca pret, dar aici ai avantajul ghidului roman.

Mai jos cateva dintre ele:

Pumakkale, Castelul de bumbac, o minune a naturii, pe care va recomand cu caldura s-o vizitati. Presupune un efort insemnat, deoarece locatia se afla la 360km de Alanya. Drumul dureaza cca 6-7 ore, cu plecare la ora 03 dimineata. Am facut si cateva opriri care mai indulcesc oboseala drumului: mic dejun, masa de pranz (incluse in pret) si pentru cumparaturi; la un magazin de mirodenii, unul de textile si altul de pietre semipretioase, zultanite, care se extrage si prelucreaza doar aici in Turcia.

Fructe confiate
Specialitate locala: iaurt cu miere de albine si mac
Prezentarea zultanitului
O frumoasa cadana la magazinul de textile

Pamukkale s-a format datorita izvoarelor de apa termala (intre 35 °C și 100 °C), suprasaturata in carbonat de calciu care dupa izvorare elimina dioxid de carbon in timp ce se revarsa peste terasele de calcar. Depunerile de carbonat de calciu se transforma in timp in travertin. Apa este bogata in calciu, sulft de magneziu, bicarbonat si dioxid de carbon si este benefica pentru cei care sufera de reumatism sau afectiuni cardiace.

Poarta intrare Pamukkale

Aici se afla si ruinele vechiului oras Hierapolis, oras statiune format in jurul apelor termale.

Ghida grupului
Vedere cu turisti

Istoria Pamukkale se leaga si de numele reginei Egiptului. Legenda spune ca insasi Cleopatra se scalda in apele de acolo pentru a se mentine tanara. Ulterior imparateasa a cerut ca apa de acolo sa-i fie adusa la Roma. Generalul roman, Marc Antoniu a botezat o piscina in onoarea reginei Egiptului. Asa se face ca in prezent, in apropierea teraselor de calcar, va puteti scalda, in piscina Cleopatrei.

Piscina Cleopatrei

Damlataş Cave, un alt obiectiv turistic, a fost descoperita accidental în timpul operațiunilor miniere la o cariera folosită pentru constructia portului Alanya.

La poalele Castelului Alanya

-Alanya Castle, a fost construit in sec al XII-lea pe ramasitele epocii bizantine anterioare și a fortificațiilor din epoca romana . Dupa ce zona a fost pacificata sub Imperiul Otoman , castelul a încetat să mai fie pur defensiv și numeroase vile au fost construite în interiorul zidurilor în timpul secolului al XIX-lea. Astazi cladirea este un muzeu in aer liber . Accesul la castelul dinspre mare este platit, dar o mare parte din zona din interiorul zidului, inclusiv castelul de pe uscat este deschisa publicului larg.

Teleferic pana in Castel
Vedere asupra plajei
Santierul naval si Turnul Rosu
Vedere din port
Cetatea, vedere de noapte
Portul vedere de noapte
Asfintit pe plaja

Pentru cei nostalgici un mic filmulet cu marea si sunetul valurilor la apus:

M-am simtit bine in aceasta vacanta, am vazut lucruri interesante, va recomand si voua sa vizitati aceste locuri.

Sa ne revedem cu bine, daca aveti intrebari, va stau cu drag la dispozitie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.