
Consecvent telului meu de a vedea mereu locuri noi, in luna noiembrie 2017, am calatorit in Israel. Este ca si o datorie a fiecarui crestin, ca macar o data in viata, sa viziteze Biserica Sfantului Mormant si Ierusalim. Oricum, personal, am ramas adanc impresionat de ceea ce am vazut si voi incerca sa impartasesc si voua aceste informatii, poate va vor fi de folos.
Multa lume este ingrijorata de securitatea personala din aceasta tara, iar eu le spun ca nu m-am simtit nicaieri mai in siguranta ca aici. Sunt controale de securitate in orice locatie aglomerata, magazine, autogari, gari, aeroport, etc., dar asta nu face decat sa sporeasca increderea.
- Israelul este o destinatie scumpa, intr-o ierarhie proprie, imediat dupa Londra.
- Evreii sunt foarte activi, fac sport si au conditie fizica foarta buna. La ora 06:00 dimineata, o piscina din apropiere era plina de oameni care innotau de zor. Peste tot oameni de toate varstele fac jogging sau orice alt sport. Au piste pentru biciclete, parcuri de intretinere fizica a adultilor, terenuri de volei, sporturi nautice. Mai jos un apus de soare pe o plaja din Tel Aviv, cu oameni in actiune:
- Armata in aceasta tara este obligatorie pentru barbati timp de 3 ani si pentru femei 2 ani (cu unele mici exceptii). De aici deriva conditia fizica deosebita a acestui popor. Am vazut femei extrem de frumoase, feminine dar cu multa hotarare, incredere si siguranta in ochi.
- Militarii sunt pretutindeni, in misiune sau in permisie, dar intotdeauna cu arma la ei, agatata la gat cu o curea, cu gloante in incarcator, gata de actiune. Armele sunt model M16, si au un sigiliu din plastic orange la incarcator, pentru a proba daca au fost folosite.
Personalul disponibil pentru serviciul militar: 1.55 milioane barbati cu varsta intre 17-49 ani si 1.4 milioane femei cu varsta intre 17-49 ani.
Ca o curiozitate, blocurile nou construite au o camera blindata (adapost in caz de atac cu rachete) in fiecare apartament, construita pe verticala la fiecare etaj, dintr-un beton special si armatura specifica acestui scop.
- Internet wi-fi este peste tot, in transportul urban, feroviar, in restaurante si chiar al orasului Tel Aviv, deasemeni si incarcatoare pentru telefon, cu mufa usb in autobuz sau priza 230V in tren.
- Limba engleza este vorbita de toata lumea (cel putin eu asa cred) macar la un nivel mediu.
- Limba rusa este aproape a doua limba oficiala: in 1989, dupa caderea zidului si perestroikai, evreii din Rusia au emigrat in Israel, cca 1 milion. Populatia de atunci a Israelului era de 4 milioane, asa ca aceasta infuzie in populatie a determinat o schimbare profunda in societate. Am vazut filme la tv. titrate in limba ebraica si rusa, simultan.
- Weekend-ul este vinerea si sambata, duminica este zi normala de lucru. Asadar, atentie, de vineri dupa-amiaza pana sambata seara aproape toate activitatile se opresc: magazinele se inchid, transportul public se opreste complet. Doar unele taxiuri ale altor religii, circula prin oras.
O vedere de noapte a tarmului marii cu niste tinere de origine araba, jucandu-se in apa marii:
Vedere a orasului pe timp de noapte, mai jos:
O vedere de noapte din vechiul port cu farul ca si atractie principala:
Moneda nationala este Shekel care valoreaza la aceasta data 1.15 ron. Am platit in general cu cardul, dar am extras si cash de la bancomat pentru plata chiriei. Esti taxat suplimentar cu 5 Shekel la fiecare extragere de cash.
In Israel nu exista metrou, doar autobuze si trenuri. Autobuzele vin si pleaca in toate directiile dintr-un singur punct, o autogara, pe 7 nivele. De la fiecare nivel pleaca autobuzele dupa un program fix, afisat peste tot, cu birouri de informatii la fiecare etaj.
Pasagerii asteapta in cladire la porti specifice fiecarei plecari, exact ca la aeroport, numerotate, care se deschid doar cand vine autobuzul in statie. Biletele se pot cumpara de la sofer, de la automate sau de la birourile de informatii. Sunt si carduri pentru plata transportului care se pot cumpara de la birourile de informatii, care se umplu cu credit, plata cash sau card si se descarca la fiecare urcare in autobuz. Primesti in acest caz o chitanta cu ora urcarii si ora valabilitatii, o ora jumatate, precum si soldul cardului. Eu am avut discount la incarcarea cardului de 25%, am incarcat cu 30 Shekeli si soldul a fost de 37.5 Shekeli.
Interiorul autogarii este plin de magazine cu tot felul de produse de imbracaminte, cosmetice, electronice sau mancaruri.
Intrarea in cladire se face bineinteles, dupa un control de securitate, identic cu cele din aeroporturi.
Plecarea din Iasi se poate face cu Wizz sau Tarom care pleaca la 20 minute unul dupa altul. Mentionez ca ambele erau pline. Un bilet a costat 700 ron 2 persoane dus-intors si a durat 2ore 40 minute.
Israelul are un singur aeroport civil, Ben Gurion, situat la 25 km de Tel Aviv. De aici aveti legaturi cu trenul, autobuzul sau taxiul inspre toate orasele din Israel.
Viza de intrare pe pasaport se da la aeroport dupa un minutios interogatoriu, ce dureaza minim 10 minute, in urma caruia vor sa se asigure ca nu vei lucra ilegal la ei sau nu ai alte scopuri decat turistice. Daca cunosti pe cineva din Israel, este o complicatie suplimentara si urmeaza alta serie de intrebari. Pot merge pana acolo incat sa cheme un translator de limba romana sau sa iti verifice telefonul in agenda sa vada daca nu ai contacte de origine israeliana. Pentru nimic in lume sa nu spui ca ai primit un colet de la cineva si ca eventual nu stii ce contine.
Am inchiriat de pe booking un apartament cu dormitor si bucatarie foarte aproape de plaja, pentru cca 1900ron/4 nopti, de aici.
Pentru a ajunge la Ierusalim am mers cu un autobuz local pana la autogara centrala dupa care am luat un autobuz pana la alta autogara. De acolo am mers cu tramvaiul pana la Poarta Damascus, de intrare in cetatea sfanta. Mai jos o fotografie a acesteia:
Deplasarea prin cetate se face prin niste culoare stramte, pline cu pravalii, ca un autentic bazar. Mai jos cateva fotografii:
Sunt magazine frumos colorate, mai ales cele cu mirodenii, te atrag ca un magnet:
Intrarea in Biserica Sfantului Mormant. Nu intru in detalii cu descriere atc.
Si o fotografie de la Zidul Plangerii:
Alta atractie turistica este orsul Haifa, cu gradina suspendate si templul Bahai.
Nu se puteau vizita, doar le-am vazut de sus:
Cateva case specifice orasului Haifa:
Si o vizita in Carmel Market, un bazar specific zonei, din Tel Aviv, culori si produse:
Mai jos plaja, promenada de pe malul marii si nisipul….wow ce nisip fin..
Si cateva imagini din piata de vechituri, foarte placuta si interesanta:
Discuri pe vinilin…
Si un moment de meditatie, ca o alegorie: imi imaginez ca sunt eu cel din imagine, gandindu-ma la cele vazute pe aceste tinuturi.
Si o fotografie a ultimului apus pentru mine din Tel Aviv Yafo:
Multumesc pentru vizita si daca aveti intrebari/comentarii, nu ezitati sa le postati.
7 gânduri despre „Tel Aviv-Yafo, cealalta fata a lumii…”