PRAGA, ORASUL DE AUR

Sincer, nici eu nu stiu de ce se cheama orasul de aur; presupun ca datorita bogatiei care se vede la tot pasul in acest oras: cladiri cu arhitectura spectaculoasa, castele, monumente, strazi, poduri, pavaje, etc.

Orasul este situat pe malul raului Vltava, in Boemia Centrala, pe cinci coline, are 1,7milioane locuitori si dupa parerea mea, este una dintre cele mai frumoase capitale din Europa (chiar daca au iesit din comunism in 1989). Daca doriti mai multe informatii le gasiti aici.

Castelul regilor din Boemia

Cazarea am luat-o de aici, un apartament imens, care poate gazdui minim 7-8 adulti, aproape de centrul orasului si are o dotare buna. Este administrata de o firma si au receptie si parcare (trebuie platita separat).

E-un oras scump? Nu, mai ales daca ai fost in Anglia – Londra in special, nicaieri nu ti se pare mai scump.

Podul Carol sau Karluv most, a carui constructie a inceput in 1357, la ordinul regelui Carol al V-lea, a fost terminat in secolul al XV-lea si are o impresionanta structura gotica cu o lungime de 516 m, 10 m latime, 16 arce peste Vltava, este aparat de trei turnuri si decorat cu 30 de statuete in principal cu tema religioasa.

Raul Vltava cu Podul Carol in fundal
Turnul de intrare pe pod
Una dintre cele 30 statui cu tema religiosa
Intrarea in Malá Strana – Noul Oraș Praga

In Orasul Nou sunt mai multe obiective turistice, primul situat chiar la intrare, Biserica Sfântul Nicolae din Malá Strana, construita in 1704 pe locul unde se afla o alta biserica din sec al-XIII-lea.

Interior Biserica Sf. Nicolaie
Tavanul Bisericii Sf. Nicolaie
Altarul Bisericii

Probabil cele mai vizitate obiective, Castelul si Cetatea din Praga (Prazsky hrad) cu Catedrala Sfântul Vitus din Praga.

Poarta principala a Castelului
Vedere de noapte cu Podul Carol in primplan

Castelului a fost locuit de regii Boemiei iar constructiile au inceput in anul 870. In cadrul complexului, in capela St. Wenceslas din Catedrala Sf. Vitus, numita astfel după cel care a si fondat-o si care este patronul orasului Praga, sunt pastrate bijuteriile coroanei (din 1791).

Bijuteriile coroanei

Astazi, Castelul din Praga reprezintă resedinta presedintelui Republicii Cehe, Palatul Nou putand fi vizitat numai in anumite zile ale anului si numai anumite incaperi.

Catedrala Sf. Vitus

Catedrala impunatoare are următoarele dimensiuni: 124 x 60 metri, turnul principal are înălțimea de 96,5 metri, turnurile din față au 82 m, iar bolta are înălțimea de 33,2 m .

Un vitraliu al Catedralei
Vedere inspre altar
Vedere inspre usa intrare

Sunt mai multe tipuri de bilete de intrare care includ diverse obiective, dar chiar daca nu ati platit puteti vedea interiorul Catedralei de la intrare din locul unde vedeti in fotografia de mai sus, mai multi vizitatori.

Pe Strada de Aur (Zlata Ulicka) exista unsprezece casute istorice, construite chiar in interiorul arcurilor zidurilor castelului, unde sunt expuse armuri medievale, portelanuri, vase ceramice, si suveniruri fel de fel. Casutele au fost construite în stil manierist la sfarsitul secolului al XVI-lea pentru a-i gazdui pe cei douazeci de gardieni ai imparatului Rudolf al II-lea de Habsburg (1555-1612), precum și familiile acestora.

Strada de Aur

Turnul Petrin a fost construit in 1891 in spiritul Turnului Eiffel, de o dimensiune mult mai mica decat fratele sau parizian. In 1930, a fost mutat pe actualul loc, si iti creeaza impresia ca este mult mai inalt decat cei 63 de metri ai sai (din cauza pozitiei turnului in raport cu intregul oras). Oricum, atunci cand bate vantul, se cam clatina. Si uneori nu functioneasa liftul, dar merita efortul de a urca caci privelistea este superba.

Vedere de nopate cu Turnul Petrini in departare (luminat)
Vedere din Turnul Petrin

Piata orasului vechi, este o locatie foarte animata din oras, sunt adunati zilnic mii de turisti si localnici care asteapta bataile din Turnul cu Ceas ale Ceasului Astronomic (construit in 1410) si miscarile celor doisprezece apostoli . Tot aici se afla si Biserica Sfintei Fecioare din Tyn.

Turnul cu Ceas
Ceasul Astronomic
Interior dintr-un magazin cu dulciuri- inventivitate si atractie pentru turisti

Gradina zoologica, un obiectiv ce nu trebuie ratat si pentru care trebuie sa rezervati 6-7 ore. Este a cincea cea mai buna din lume si se intinde pe 58 hectare.

Ma plictisesti cu insistenta ta…

Ce m-a impresionat cel mai mult in acest sejur? Foarte multi tineri pe strada implicati in diverse activitati: beau, canta, danseaza, se plimba etc. Apoi multitudinea de turisti, de toate natiile si rasele. Este un oras sigur,politia este foarte promta, a venit in doua minute la un accident intamplat in fata nostra. Apoi, de ce nu, berea de cea mai buna calitate, mancarea – mai ales carnatii si pentru plimbareti – arhitectura impresionanta…

Pe strazi exista foarte multe masini de epoca care fac servicii de taxi pentru turisti. Un exemplu de masina frumoasa si stilata, mai jos.

Important de stiut : poti plati biletul de transport public cu cardul wireless in tramvai sau autobuz.

Am facut si un mic filmulet cu cele mai interesante momente ale acestui sejur. Pentru mine a fost de 5 zile dar cred ca sunt necesare 6-7 zile pentru a-l vizita pe indelete…

Daca doriti sa descarcati fotografiile facute de mine cu aceasta ocazie, o puteti face de aici.

Si nu uitati prieteni: Umple-ți ochii de minuni, trăiește precum o să mori în 10 secunde. Vezi lumea. Este cu mult mai fantastic decât orice vis realizat sau plătit în fabrici – Ray Bradbury.

Daca doriti sa cititi impresiile mele din alte orase le gasiti aici: Amsterdam, LondraParisBarcelonaBudapestaIstanbul, OdessaTel Aviv, Cernauti.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.