DESPRE PRIGORII, IARASI…

Am incheiat un nou sezon, al anului 2020, si este timpul sa impartasesc cu voi, dragi prieteni, din imaginile filmate/fotografiate de mine cu aceste minunate pasari in ipostazele cele mai diverse din viata lor. Dar sa le luam pe rand.

Mai jos un filmulet in care isi curata ciocul sau aseaza penele.

Acum sa povestesc putin despre backgroundul realizarii pozelor de mai jos. Am gasit locatia absolut intamplator, o puteti vizualiza in filmuletul de la sfarsitul acestui post. Este perfecta pentru realizarea fotografiilor/filmelor deoarece are in preajma locurilor de cuibarit, copaci, buruiene uscate inalte, maracini, etc. unde se odihnesc pasarile si ravene, gauri, etc. dupa care sa te poti adaposti si sa te camuflezi. Si foarte important, departe de drumuri publice.

Zbor intins

Recomand fotografierea lor pe cat posibil de la aceeasi inaltime, adica nu de jos, de sub ele, si cu un fundal pe cat posibil diferit de cer chiar si innorat. Fundalul este bine sa fie la oarece distanta de pasare pentru a realiza un blur placut. Se pot edita si mai tarziu dar, stiti, originalul este intotdeauna cel mai bun.

Planare
Aterizare cu saritura

Din echipamentul auxiliar folosit de mine pentru fotografie si pe care vi-l recomand si voua celor care doriti cadre bune, este o plasa de camuflaj, pe care o gasiti pe OLX, cca 100 ron, o foaie de cort pe care sa stati, un minitrepied pentru obiectiv si un fierastrau sau foarfece de vie, cu care imi amenajez un camuflaj cat mai bun din crengi de copac sau buruieni mai mari. Astfel camuflat, eu m-am apropiat la o distanta atat de mica incat nu incapea pasarea in obiectiv. Declansarea aparatului meu nu este perfect silentioasa dar nu face prea rau, atentioneaza un pic pasarile.

Aterizare de precizie

Puteti face fotografii si din masina, o alta optiune foarte buna, in cazul in care puteti ajunge cu ea in colonie. Pasarile si alte animale salbatice nu se prea tem de masini, nu-l constientizeaza ca fiind un pericol. Este o varianta buna intrucat stati confortabil. Astfel eu am facut un filmulet cu o prigorie pe o ploaie torentiala, pe care il puteti viziona la finalul postului. Mai jos o fotografie cu o prigorie in ploaie.

Si noi sub vremuri..
Echilibru precar
Aterizare
Am reusit?
Gratie
Trofeu
Meditatie
Si din profil?

In fotografiile de mai jos puteti vedea ritualul de curtare a partenerei. Intotdeauna masculul, care nu se deosebeste prin nimic de femela, cu o insecta in cioc, o impinge incetisor sa vada daca este dispusa sa-l accepte ca si partener. Apoi ii ofera insecta dupa care o ,,calca”. In filmuletul de la final veti vedea mai in amanunt acest moment.

Ne combinam?
Mhhh…?
Love pasaresc

Hranirea puiulor se face de ambii parinti si cred ca si alte pasari (rude?) participa. Am vazut unele cuiburi la care veneau aproape la un minut si aduceau mancare, de aceea cred ca sunt mai multe pasari decat parintii.

Ar trebui sa fiu vegan…?
Zbor
Racheta
Echilibru la un juvenil

Dupa ce puii pot zbura ei sunt indemnati de parinti, destul de brutal, sa se descurce singuri.

Pleaca la munca!
Vrei pomana?
Asculta la mine…
Start
Ciufulici
Echilibru
Victorie…
Meditatie

Am facut mai jos un filmulet, selectii dintr-o gramada de filmulete, incercand sa evidentiez perioadele importante din viata lor, curtarea partenerilor (prin oferirea unei insecte), imperecherea, hranirea puiulor, asezarea penelor, curatarea ciocului etc. Este un omagiu adus creatiei si impartasit iubitorilor de natura, cum presupun ca suntem cu totii. Nu veti pierde timpul vizionandu-l este la o calitate foarte buna!

Privind spre apus..

Dragilor, asa cum aceasta pasare priveste cu nostalgie apusul zilei, tot asa, cu multa nostalgie am incheiat si eu sezonul de fotografiere prigorii, care in Iasi tine din mai si pana la sfarsitul lui august, cand puii invata sa zboare, se hranesc singuri si parasesc cuiburile. Pasarile migreaza un pic mai tarziu, in septembrie, dar se pot fotografia cu mare greutate, nefiind obligate sa vina la cuib.

Postarea mea de anul trecut cu alte amanunte din viata prigoriilor le gasiti aici.

Sa ne revedem cu bine la anul cu o noua postare, mai buna poate, si pana atunci, iubiti natura caci va iubiti pe voi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.