
Sunt la prima excursie in Delta Dunarii, dar sunt asa de entuziasmat de cele vazute incat mi-am promis mie sa nu fie si ultima.
Am cumparat un sejur in Delta, de pe site-ul Descopera Delta Dunarii, avand totul inclus, cazare, masa, deplasari cu barca si ghid profesionist. Din oferta diversa am ales 3 zile – 4 nopti, cazare la Casa Pescarului din Mila 23.
Sejurul a fost in perioada 26-29 aprilie, cu plecare din Tulcea port, de unde am fost preluati de o salupa si transportati la Mila 23. Traseul se parcurge in cca 3 ore, dar ghidul stie sa-l faca placut, face pauze dese si da foarte multe detalii despre Delta, fauna, flora etc.
Mai jos am realizat si primul rasarit din apropiere de locatie:

Despre Delta puteti sa cititi mai multe aici, dar cateva informatii rapide si interesante:
-Suprafata este de cca 3400 km², aflata in mare parte in Dobrogea, Romania si partial în Ucraina.
-este a doua ca marime și cea mai bine conservata dintre deltele europene.
-a intrat in patrimoniul mondial al UNESCO în 1991, fiind clasificata ca rezervatie a biosferei la nivel national în Romania.
Pentru mine este un miracol intrucat in anii comunismului, tovarasul s-a gandit sa asaneze Delta Dunarii pentru a face o agricultura intensiva. Au facut unele lucrari de reamenajare dar care s-au oprit dupa 1989. Multumim Cerului caci a ramas aceasta minune a naturii.

Am avut doua zile pline de plimbari cu barca pe canalele Deltei, precum si un rasarit si asfintit in locatii stabilite de ghid.
Asfintitul si rasaritul pe lacurile Deltei, la inspiratia ghidului- Ionut:


Am vazut si un cuib de Kingfisher, una dintre pasarile cu cel mai spectaculos colorit al penajului. L-am asteptat si apoi, surpriza…. s-a lasat fotografiat in voie:



Se mai numeste si Pescărașul albastru (Alcedo atthis), cunoscut și ca Ivan Pescarul. Mai multe detalii aici.
Luna mai este perioada in care pasarile revin din migratie si au un penaj cu un colorit special, pregatit pentru sezonul imperecherilor. Este momentul ideal pentru vizitat Delta si bineinteles pentru fotografii. Pasarile sunt preponderente dar sunt si animale salbatice in zona.


Cormoranii, o specie de pasari foarte lacome dar si eficiente la pescuit, cuibaresc in colonii in copaci, ca in imaginea de mai jos. Revin la cuiburile lor in fiecare an, dar copacii, datorita excrementelor foarte acide, nu rezista mai mult de 2-3 ani si se usuca.

Un cormoran care isi ia zborul:


Un starc de noapte, putin melancolic in lumina inserarii:



Si o familie de lebede cu puii la plimbare:

O lebada care fuge de rupe pamantul si isi ia zborul:


Cateva peisaje cu canalele din Delta:




Am montat si un mic filmulet de doua minute de plimbare cu barca pe canalele din Delta avand cantecul pasarelelor in fundal:

Si un Ibis Glossy, TIGANUS in romaneste- (Plegadis falcinellus):





O vedere de ansamblu a pensiunii Casa Pescarului unde am fost cazati si rasfatati cu delicioase preparate culinare pregatite de minunata noastra gazda:

La sfarsitul sejurului, gazda, care face parte din grupul folcloric traditional lipovenesc ,,Rusalka”,Sirena in romaneste, ne-a oferit si o surpriza muzicala cu cantece traditionale si autentice din zona.
Ne-au demonstrat inca o data cat de calzi si de primitori sunt oamenii din Delta.
Draga cititorule, probabil ti-ai dat seama ca o fost un sejur grozav, si abia astept sa revin.
Sfaturi pentru calatorie, cum sa va imbracati, dotare minima obligatorie, etc. le gasiti aici.
Fotografiile facute cu aceasta ocazie le poti descarca de aici.

In definitiv, nu anii din viata sunt cei care conteaza, ci viata din anii tai.
A republicat asta pe DELTA DUNARII.
ApreciazăApreciază