
Lacul lebedelor (rus. Lebedinoie ozero) este un balet de Piotr Ilici Ceaikovski in 4 acte fiind pus in scena pentru prima data in 1877 in Moscova la renumitul Teatru Balsoi, avand ca sursa de inspiratie o veche legenda rusa (dupa altii, germana, daca judecam dupa numele personajelor principale: Siegfried, Odette – Odillia, Rotbart s.a.). Paradoxal, nu a fost primit foarte bine de prima data. Intre timp, textul a fost de mai multe ori transcris si modificat, astfel ca aceste versiuni au un final diferit fata de cel original si reprezentatia are in prezent un succes garantat.
Scena Teatrului din Iasi
Spectacolul din reprezentatia Teatrului National Vasile Alecsandri din Iasi, este creatia lui Andrei Batalov– prim-solist la Teatrul Mariinski din Sankt-Petersburg. El apartine unei rase rare de dansatori virtuosi cu o extraordinara tehnica care-i permite a fi in rand cu dansatori legendari de balet din trecut si prezent. Are parteneri, cei mai buni dansatori ai Teatrului Mariinsky – AltynayAsylmuratova, Diana Vishneva, Ulyana Lopatkina, Elvira Tarasova precum si cu legenda 1960-1970 Nadejda Pavlova (Bolshoi Theatre). Astazi Batalov nu numai ca danseaza el insusi, dar, de asemenea, invata pe altii – din 2010 el este coregraf al Teatrului Mihailovski.
Piesa de fata are la baza o legenda despre o printesa transformata in lebada de un vrajitor rau, iar vraja lui poate fi spulberata numai prin iubirea unui print, este un cliseu frumos intalnit la multe popoare.
Tabloul I
In curtea palatului de pe malul lacului are loc o petrecere, in ajunul majoratului printului Siegfried. Oaspetii aduc cadouri, si danseaza cu gratie.




Clovnul, un virtuos al baletului

Regina-Mama, il declara pe tanarul Siegfried print mostenitor si ii spune ca a sosit momentul sa se gandeasca la insuratoare din ratiuni de stat, dar acesta este hotarat sa se casatoreasca numai din dragoste.


Regina se retrage, in timp ce invitatii continua petrecerea.




Ramas singur dupa plecarea tuturor, Siegfried mediteaza la cele spuse de mama sa, in timp ce pe mal apare un stol de lebede. Fascinat, isi ia arbaleta si fuge in urmarirea lor. Acestea se transforma in fecioare, fiind sub vraja lui Rothbart, duhul rau.
Tabloul II
In miez de noapte, lebedele isi recapata infatisarea umana si danseaza.

Danseaza cu printesele si fermecat de frumusetea Odettei, care se afla printre ele, se indragosteste imediat si, promitandu-i credinta, o invita a doua zi la castel pentru a o prezenta drept logodnica. Juramantul lui curat le-ar putea salva pe toate celelalte lebede de blestem.


In urma sa, Rothbart ranjeste sfidator…
Tabloul III

In sala de ceremonii a palatului se serbeaza cei 21 de ani ai printului Siegfried si este si ziua cand acesta isi va alege viitoarea consoarta! Intra invitatii, aducand omagii Reginei-Mame si Printului; are loc parada posibilelor logodnice (dansul Mireselor).


Petrecerea e intrerupta de intrarea lui Rothbart si a insotitorilor sai. Acesta o prezinta intregii Curti pe Odile – in fapt sora sa, care il vrajeste pe Siegfried printr-un dans ademenitor.

Personajele din suita lui Rothbart danseaza mazurca.


Siegfried danseaza cu Odile un pas de deux inflacarat, inselat de asemanarea acesteia cu Odette. Rothbart intervine, cerandu-i sa-i jure dragoste vesnica Odilei.





Siegfried se supune, dar isi da seama ca a fost pacalit. Disperat, Siegfried fuge catre malul apei ca s-o intalneasca pe Odette, in timp ce, in urma lui, palatul se cutremura si se prabuseste, transformandu-se in ruine, sub lumina Lunii.
Tabloul IV
Ramas pe tron, Rothbart este inconjurat de stolul de balerine-lebede.

Odette, cu inima ranita,danseaza plangandu-si soarta.

Intra Siegfried, care isi cere iertare spunand ca a fost inselat si-si declara din nou iubirea nesfarsita.

Rothbart incearca sa-l alunge, iar intre ce doi are loc o lupta, in valtoarea careia apele lacului se revarsa asupra intregului palat.

Din undele involburate iese Siegfried tragand-o dupa el pe Odette, care si-a recapatat infatisarea umana datorita dragostei adevarate ce-i uneste pe cei doi.





Daca va plac povestile si gratia umana dusa la extrem, veti fi profund impresionati de acest spectacol din care am selectat cateva imagini.
La revedere dragilor si pe curand…
Super tare!!!! Am fost la doua reprezentatii ale Balsoi Teatr in Iasi cu Lacul Lebedelor….De fiecare data a fost o revelatie pentru mine! Oricand as repeta experienta!
Materialul este foarte bine facut, iar fotografiile sunt extraordinare!
Felicitari!
ApreciazăApreciază
Da, si pentru mine a fost minunat, chiar daca mare parte a spectacolului l-am vazut prin obiectivul aparatului foto. Abia astept sa merg din nou si din nou. Multumesc!
ApreciazăApreciază