
Pentru fiecare dintre noi, vine un moment cand trebuie sa dea socoteala pentru ce a muncit intr-o perioada de timp. Acuma, si eu am alergat o vara intreaga dupa pasari si ma simt dator sa impartasesc cu voi ce am capturat.
Pot spune ca m-a urmarit norocul, am descoperit din intamplare o colonie locuita de prigorii, pe care o imparteau cu multe alte specii de pasari, undeva in localitatea Cucuteni. Pentru ca nu toata lumea a auzit despre aceste pasari, voi face mai jos un mic rezumat: Prigoriile isi fac cuibul in peretii abrupti si inalti, in maluri lutoase sau nisipoase in care sapa galerii adanci de 1-3m. Aici isi clocesc oualele atat masculul cat si femela, puii fiind hraniti de ambii parinti cu diferite insecte mici. Prigoriile sunt vesele si sociabile şi traiesc in colonii de minim 100 de exemplare.
Prigoria este migratoare, vine in tara la inceputul lunii mai si pleaca la inceputul lunii septembrie cand migreaza spre tinuturi mai calde, si este probabil cea mai frumoasa pasare din Romania. Are un cioc subtire lung si incovoiat, ochi rosii foarte intensi, aripi lungi, picioare scurte si un penaj viu colorat: albastru, verde, turcoaz, galben, rosu, portocaliu un adevarat curcubeu. Nu se poate face distinctie intre sexe, puii insa sunt mai putin colorati si mai mici. O prigorie, consuma cel putin 100 de albine pe zi, dar se hranesc si cu insecte precum libelule, tauni, carabus, fluturi, cosasi, lacuste. Albinele sunt prinse de aripi de prigorii si duse intr-un loc unde prigoria se aseaza şi o mananca in liniste. Interesant este faptul ca prigoria nu este afectata de veninul albinelor sau al viespilor. Scot un sunet specific de prezenta inconfunfabil: priu-priu. Atunci cand se hranesc nu isi fura una alteia hrana.
Poate ca o cer:
Da-mi si mie…
Am de ce sa fiu mandra..
Aterizare
Evaluare…
Scoate dopurile din urechi si asculta-ma…
Mai jos am surprins prigoria cand incearca sa omoare viespea prin aruncare si prindere in alta pozitie:
Joaca cu prada
Banda de pradatori
Foarte important pentru fotograf este camuflarea intrucat pasarile sunt sperioase si la aparitia oricarui intrus dau alarma si nu mai apar in colonie. O varianta buna este sa ramai in masina, sa te apropii de ele si sa fotografiezi de pe geam, intrucat nu se sperie de masini. Alta solutie este sa iti montezi un cort sau foaie de cort, sa ramai camuflat si sa astepti sa revina pasarile. Ele sunt disperate sa-si hraneasca puii, dar totusi nu vin daca esti in camp liber. Sau dupa un copac, cum am gasit eu si asa am facut cele mai interesante fotografii. Pentru soim si cucuvaie, nu mi-a trebuit nici o camuflare, ele nu prea te baga in seama si nu au sistem de avertizare, nu locuiesc la comun ca si prigoriile.
In urmarirea prazii
Este loc si pentru mine?
Fiecare cu prada sa
In zbor planat
Decolare
Esti bolnav?
Cu ochii dupa prada
In aceeasi colonie se gasea si o familie de soimi, care aveau si ei o gaura adanca in peretele de lut unde isi cresteau puiul. Vânturel roșu s. (ornit.; Falco tinnunculus), este o pasare rapitoare de zi, mica, de culoare castanie; specie de șoim, care prefera stancariile (Falco tinnunculus). Ii este specific zborul stationar, realizat prin batai rapide din aripi („zborul Sfantului Duh”), la circa 7-15 m de sol, timp in care isi pandeste prada, lasandu-se apoi brusc asupra ei. Numele de vanturel („bate vantul”) i se trage tocmai de la acest fel de zbor.
Atac
Da-mi si mie…
Zborul Sfantului Duh
Cu prada in zbor..
Selfie
Puiul cu prada
Aterizare
Aceasta familie de cucuvea era tot in colonie. Interesant este ca la aparitia lor prigoriile intrau in alerta si faceau un zgomot tipic, pe care il stiam si veneam si eu pentru instantanee:
Fotografie de familie
Si o familie de codobatura alba care isi gasea de treaba prin colonie:
Un pupic mic?
Vrabioi
O familie de grauri:
De unde vii la ora asta?
Make-up pasaresc
Minunate fapturi pe care va invit si pe voi sa le iubiti si protejati, sa le fotografieze si urmasii nostri.
La buna vedere prieteni si multumesc pentru vizita!
Foarte frumoase capturile tale! Nu ai alergat degeaba toata vara!
Fotografiile sunt superbe, foarte profesioniste!
Imi plac si subtitrarile 🙂
ApreciazăApreciază
Multumesc mult Oana, cu respect!
ApreciazăApreciază