BUDAPESTA, STIL SI ELEGANTA LA SUPERLATIV!

Nu sunt eu vreun mare fotograf sau vreun mare artist, dar iubesc arta, și drumetiile, deci, in mintea mea sunt călătorul perfect, gata oricand de o noua experienta.

Drumul m-a adus din nou prin Budapesta, un oras drag mie, datorita arhitecturii deosebite, asezarii strategice pe Dunare, iluminarii spectaculoase de noapte a orasului si deschiderii pentru turism.

Vedere de noapte din Castelul Buda

Orasul este situat pe ambele maluri ale Dunarii. În partea de Est a Dunarii se afla Pesta, care ocupa doua treimi din suprafata, iar pe partea de Vest se afla Buda, cealalta treime a orasului. Budapesta are cca. 1,7 milioane de locuitori. Cateva cuvinte despre obiectivele turistice mai importante:

Bazilica Sfantul Stefan, este o biserica romano-catolica, cea mai mare din oras si a treia din Ungaria. Aici se afla moastele regelui Sf. Stefan, mai precis, mana sa dreapta, devenind loc de pelerinaj pentru unguri.

Interior din Bazilica Sf Stefan
Rugaciune
Candele pentru cei dragi plecati
Vedere din turnul bisericii

Intrarea in biserica este libera dar vizitarea turnului costa cca 5 euro/persoana. De acolo se poate vedea o excelenta panorama a orasului.

Parlamentul din Budapesta, una dintre cele mai vechi cladiri legislative din Europa, un punct de reper notabil din Ungaria si o destinatie turistica populara din Budapesta. Este situat in Piața Kossuth Lajos, pe malul stang al Dunarii. Parlamentul din Budapesta, cea mai mare cladire din Ungaria a tinut prima sedinta a guvernului maghiar, inaintea finalizarii constructiei, la data de 8 iunie 1896, cu ocazia aniversarii unui mileniu de la infiintarea statului maghiar.

Parlamentul in oglindirea Dunarii

Intrarea se poate face doar cu programare online, biletul costa cca 50 ron/persoana si il puteti achizitiona de aici.

Vedere laterala
Interior – hol din cladirea Parlamentului
Tavanul Tribunei Parlamentului
Tribuna Parlamentului ungar

Aici se afla pastrata coroana primului rege crestin ungar, Sfantul Stefan, inca din 1075. In toata cladirea se pot face fotografii, mai putin a locului unde se afla coroana.

Gara Nyugati-Budapesta construita de compania Eiffel, deschisa in 1877.

Podul cu Lanțuri din Budapesta, denumit oficial Podul Széchenyi, cel mai spectaculos obiectiv din Budapesta, a fost construit 1849, proiectat de inginerul englez William Tierney Clark , iar un sponsor important a fost aromanul Gheorghe de Sina .

Podul cu Lanturi la ora asfintitului
Vedere de sub Podul cu Lanturi
Podul cu lanturi
Podul cu Lanturi vazut de pe Podul funicularului

Un apus pe malurile Dunarii, cu Szilágyi Dezső Square Reformed Church in fundal.

Castelul Buda, cunoscut şi sub numele de Palatul Regal, resedinta a regilor unguri, construit in secolul XIV-lea, este faimos pentru casele si edificiile publice medievale si baroce. Este important de retinut ca trasaturile arhitecturale actuale sunt complet diferite de cele originale, din cauza nenumaratelor restaurari și a remodelarilor efectuate ca urmare a numeroaselor lupte de-a lungul secolelor. Castelul Buda este inscris in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Vedere de pe Elisabeth Bridge a Castelului Buda
Vedere din Cetatea Buda
Vedere din Castelul Buda
Panorama orasului la ceas de noapte din Castel

Bastionul pescarilor , este o terasa in stil neogotic și neoromanic, situat in vechea Cetate a Budei din Budapesta. El a fost construit in apropiere de Biserica Mátyás.

Vedere de pe Bastionul Pescarilor
Biserica Mathyas

Am si un filmulet de 3 min despre acest oras magnific, avand fond muzical o superba melodie despre Budapesta de Geoge Ezra.

Cazarea a fost in zona veche a orasului Pesta, excelenta pentru 2 familii, mai multe detalii aici. Nu ratati sa va delectati cu autenticul gulas unguresc si langosii cu branza, smantana si sunca.

Puteti descarca fotografiile din acest material de aici:

Daca v-a placut articolul, nu uitati sa dati like sau sa faceti comentarii.

Daca doriti sa cititi impresiile mele din alte orase le gasiti aici: Amsterdam, LondraParisBarcelonaBudapestaIstanbul, OdessaTel Aviv.

Nu uitati, murim cu totii intr-o zi, dar in toate celelalte zile traim. Savurati fiecare clipa!

3 gânduri despre „BUDAPESTA, STIL SI ELEGANTA LA SUPERLATIV!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.