PASARILE MINUNATE DIN JURUL NOSTRU

    Pentru fiecare dintre noi, vine un moment cand trebuie sa dea socoteala pentru ce a muncit  intr-o perioada de timp. Acuma, si eu am alergat o vara intreaga dupa pasari si ma simt dator sa impartasesc cu voi ce am capturat.

Pot spune ca m-a urmarit norocul, am descoperit din intamplare o colonie locuita de prigorii, pe care o imparteau cu multe alte specii de pasari, undeva in localitatea Cucuteni. Pentru ca nu toata lumea a auzit despre aceste pasari, voi face mai jos un mic rezumat: Prigoriile isi fac cuibul in peretii abrupti si inalti, in maluri lutoase sau nisipoase  in care sapa galerii adanci de 1-3m. Aici isi clocesc oualele atat masculul cat si femela, puii fiind hraniti de ambii parinti cu diferite insecte mici. Prigoriile sunt vesele si sociabile şi traiesc in colonii de minim 100 de exemplare.

Prigoria este migratoare, vine in tara la inceputul lunii mai si pleaca la inceputul lunii septembrie cand migreaza spre tinuturi mai calde, si este probabil cea mai frumoasa pasare din Romania. Are un cioc subtire lung si incovoiat, ochi rosii foarte intensi, aripi lungi, picioare scurte si un penaj viu colorat: albastru, verde, turcoaz, galben, rosu, portocaliu un adevarat curcubeu. Nu se poate face distinctie intre sexe, puii insa sunt mai putin colorati si mai mici. O prigorie, consuma cel putin 100 de albine pe zi, dar se hranesc si cu insecte precum  libelule, tauni, carabus, fluturi, cosasi, lacuste. Albinele sunt prinse de aripi de prigorii si duse intr-un loc unde prigoria se aseaza şi o mananca in liniste. Interesant este faptul ca prigoria nu este afectata de veninul albinelor sau al viespilor. Scot un sunet specific de prezenta inconfunfabil: priu-priu. Atunci cand se hranesc nu isi fura una alteia hrana.

Poate ca o cer:

NEK_9635-Edit-2 Da-mi si mie…

NEK_9068-Edit Am de ce sa fiu mandra..

NEK_3285-Edit Aterizare

NEK_3541-EditEvaluare…

NEK_6425-EditScoate dopurile din urechi si asculta-ma…

Mai jos am surprins prigoria cand incearca sa omoare viespea prin aruncare si prindere in alta pozitie:

NEK_9665-EditJoaca cu prada

NEK_8889-EditBanda de pradatori

Foarte important pentru fotograf este camuflarea intrucat pasarile sunt sperioase si la aparitia oricarui intrus dau alarma si nu mai apar in colonie. O varianta buna este sa ramai in masina, sa te apropii de ele si sa fotografiezi de pe geam, intrucat nu se sperie de masini. Alta solutie este sa iti montezi un cort sau foaie de cort, sa ramai camuflat si sa astepti sa revina pasarile. Ele sunt disperate sa-si hraneasca puii, dar totusi nu vin daca esti in camp liber. Sau dupa un copac, cum am gasit eu si asa am facut cele mai interesante fotografii. Pentru soim si cucuvaie, nu mi-a trebuit nici o camuflare, ele nu prea te baga in seama si nu au sistem de avertizare, nu locuiesc la comun ca si prigoriile.

NEK_8989-EditIn urmarirea prazii

NEK_8938-EditEste loc si pentru mine?

NEK_8830-EditFiecare cu prada sa

NEK_8671-EditIn zbor planat

NEK_8574-EditDecolare

NEK_6501-EditEsti bolnav?

NEK_8980-EditCu ochii dupa prada

 In aceeasi colonie se gasea si o familie de soimi, care aveau si ei o gaura adanca in peretele de lut unde isi cresteau puiul. Vânturel roșu s. (ornit.; Falco tinnunculus), este o pasare rapitoare de zi, mica, de culoare castanie; specie de șoim, care prefera stancariile (Falco tinnunculus). Ii este specific zborul stationar, realizat prin batai rapide din aripi („zborul Sfantului Duh”), la circa 7-15 m de sol, timp in care isi pandeste prada, lasandu-se apoi brusc asupra ei. Numele de vanturel („bate vantul”) i se trage tocmai de la acest fel de zbor.

NEK_6114-EditAtac

NEK_6112-Edit-2-2Da-mi si mie…

NEK_6966-EditZborul Sfantului Duh

NEK_6046aCu prada in zbor..

NEK_6111Selfie

NEK_6001Puiul cu prada

NEK_6958-EditAterizare

 Aceasta familie de cucuvea era tot in colonie. Interesant este ca la aparitia lor prigoriile intrau in alerta si faceau un zgomot tipic, pe care il stiam si veneam si eu pentru instantanee:

NEK_7660-EditFotografie de familie

Si o familie de codobatura alba care isi gasea de treaba prin colonie:

NEK_7572-EditUn pupic mic?

NEK_7541Vrabioi

O familie de grauri:

06-02-a2De unde vii la ora asta?

_DSC4350-EditMake-up pasaresc

Minunate fapturi pe care va invit si pe voi sa le iubiti si protejati, sa le fotografieze si urmasii nostri.

La buna vedere prieteni si multumesc pentru vizita!

 

 

2 gânduri despre „PASARILE MINUNATE DIN JURUL NOSTRU

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.